Nyheter.

Patent- och marknadsdomstolen avslår registrering av Visit Lund

Lunds kommun har hos PRV ansökt om registrering av märket Visit Lund som varumärke för Lunds turistbyrå. Att kommunala och regionala organisationer inom besöksnäringen använder sig av förledet ”visit” följt av ett ortsnamn eller namn på geografiskt område är mycket vanligt förekommande. Frågan som nu har varit uppe till prövning är om ordet visit följt av ett ortsnamn kan anses ha sådan särskiljningsförmåga som krävs enligt varumärkeslagen för att ett varumärke ska få registreras. PRV avslog ansökan och anförde att orden närmast uppfattas som en uppmaning att besöka Lund snarare än ett kännetecken för kommersiellt ursprung för vissa varor eller tjänster. Lunds kommun överklagade beslutet. Patent- och marknadsdomstolen har nu avslagit överklagande och anfört att domstolen delar PRV:s uppfattning i frågan. Det anmärkningsvärda är att bolagsverket har registrerat firmor med dylik lydelse. Firmalagen är i relevant avseende identisk med varumärkeslagen och formellt är kravet på särskiljningsförmåga densamma i de båda lagarna. Återigen konstateras dock att bedömningarna i praktiken skiljer sig åt. Det kan således förekomma att ett företag som nekas varumärkesrätt kan uppnå ett i princip lika starkt skydd genom att istället söka kännetecknet som firma. På detta sätt undergrävs förtroendet för Varumärkesrätten och det kan med fog ifrågasättas om systemet med två parallella system för kommersiella kännetecken ska upprätthållas.

 

 

VI SÖKER ADVOKAT

Advokatfirman Sylwan och Fenger-Krog AB är en av Sveriges äldsta advokatbyråer med kontor beläget i centrala Falun. Byrån sysselsätter för närvarande sex advokater och en biträdande jurist, vilket gör byrån till en av de större byråerna i Dalarna. Verksamheten är i huvudsak inriktad på affärsjuridik, konkurs- och rekonstruktionsärenden, brottmål och familjejuridik.

Vi söker en advokat med huvudsaklig inriktning mot familjejuridik.

Vi förutsätter att du har goda teoretiska och praktiska kunskaper samt gedigen erfarenhet av arbete med familjerättsliga ärenden.

Om du vill ha ytterligare information om advokatbyrån och den lediga tjänsten, är du välkommen att kontakta advokat Axel Eskeby, telefonnummer 023 – 70 58 00.

Din ansökan med tillhörande meritförteckning, betyg och referenser skall vara oss tillhanda senast måndag den 9 oktober 2017 och skickas per e-mail till info@sylwan.se eller per brev till Sylwan och Fenger-Krog AB, Att: Axel Eskeby, Box 1043, 791 10 Falun.

 

 

Rustabo AB i konkurs

Falu tingsrätt har den 4 augusti 2017 utsett advokat Henrik Jalkenäs till konkursförvaltare i Rustabo AB och Rustabo Tak AB i Borlänge.

Rustabo AB bedriver verksamhet med takomläggning med utgångspunkt från Borlänge. Driftställen i Eskilstuna, Gävle och Örebro. Konkursen berör ca 40 anställda.

Verksamheten har i sin helhet avyttrats till en ny ägare.

Information till personalen, se bilaga Information till personal

Konkursutförsäljning klädbutiken 18 – 80 start 26/6 kl. 10.00

Annons

TEN – möte i Duisburg, Tyskland

Några av våra advokater på  vår byrå, Sylwan och Fenger-Krog, har den 15-17 juni varit i Duisburg i Tyskland med det internationella advokatnätverket TEN.
Se bilder här nedan.

IMG_4371

IMG_4389

IMG_4387_ny